Cele mai impresionante lăcașuri de cult de pe cuprinsul Insulei Gozo

   Atracțiile turistice din Insula Gozo sunt mai bine conservate decât cele de pe cuprinsul Maltei, iar atmosfera de aici este mult mai relaxată, predominând aerul rural. Pe lângă plajele sale și zonele de scufundări atât de apreciate de către turiști, Insula Gozo se mândrește și cu o serie de lăcașuri de cult cu totul spectaculoase, pe care, credem noi, se merită să le vizitați și dumneavoastră. 

   În timpul sejurului în Insula Gozo, turiștii vor putea vizita Bazilica Ta Pinu, un important loc de pelerinaj de pe cuprinsul Maltei. Pe locul în care astăzi se înalță Bazilica Ta Pinu a existat un lăcaș de cult încă din secolul al XVI-lea. În anul 1575, Pietro Duzina, delegatul Papei Grigorie al XII-a, a constat că lăcașul de cult se află în stare avansată de degradare. Astfel, a ordonat demolarea bisericii și transferarea tuturor sarcinilor sale către Catedrala din Gozo. O legendă spune că persoana însărcinată cu demolarea lăcașului de cult s-a lovit și și-a rupt mâna cu târnacopul, iar această întâmplare a fost privată drept un semn al divinității, care nu-și dorea ca biserica să fie dărâmată. Nu știm cu exactitate dacă lucrurile s-au întâmplat astfel, însă cert este că  Bazilica Ta Pinu este singura care a scăpat nedemolată, Pietro Duzina luând decizia de a demola zeci de biserici vechi. În anul 1611, Pinu Gauchi a suportat lucrările de reconstrucție ale lăcașului de cult, motiv pentru care aceasta este numit Ta Pinu, Biserica lui Pinu. În secolul al XIX-lea, Karmela Grima, o femeie de 45 de ani, care se întorcea de la câmp, a auzit o voce feminină, care îi zicea "Vino! Vino!". Inițial femeia s-a speriat, dar vocea nu a încetat să o cheme, astfel că femeia a intrat în lăcașul de cult, unde și-a început rugăciunile de zi cu zi. Vocea i-a cerut mai apoi să recite Ave Maria. Sunt menționate o serie de minuni înfăptuite prin mijlocirea Fecioarei Maria. Episcopul Pietro Pace a cercetat cazul și a ajuns la concluzia că, într-adevăr, vocea era a Fecioarei Maria. Vestea s-a răspândit rapid, iar în scurt timp, Bazilica Ta Pinu devenea un important loc de pelerinaj. În scurt timp, biserica a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de pelerini. Actuala bazilica Ta Pinu datează din secolul al XX-lea, având o arhitectură în stil romanic. Bazilica este oarecum izolată, fapt ce sporește senzația de liniște și pioșenie. 

 Malta Insula Gozo poza

     Odată aflați în Gozo, nu puteți să nu vizitați biserica din Xewkija, cea mai mare biserică de pe cuprinsul insulei, care este dedicată Sfântului Ioan Botezătorul. Lăcașul de cult se face remarcat datorită domului său, care poate fi văzut aproape din orice colț al insulei. Construită în secolul al XX-lea, Rotonda din Xewkija se mândrește cu a treia cea mai mare cupolă din lume. Cupola măsoară 74 metri înălțime, are un diamentru de 27 metri și cântărește 45.000 tone.  Cupola este sprijinită pe 8 cupole artizanle. Interiorul lăcașului de cult este spațios, fiind construit din calcar alb. Podeaua și altarul principal al lăcașului de cult este construit din marmură albă de Carrara. 

 Malta Insula Gozo poza